Cynamonowa pianka
Cynamonowa pianka
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mleko 3.2 proc. - 250 mlŻółtka - 6 sztŚmietana kremówka 36 proc. - 35 dagCynamon - 3 płaskie łyżeczkiCynamon - W kawałkach do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z wanilii wyłuskujemy środek. Zagotowujemy go z mlekiem, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przecedzone mleko. Garnek wstawiamy do gotującej się wody i ubijamy masę 10 min, aż zgęstnieje. Studzimy, często mieszając, aby nie powstał kożuch. Śmietankę ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami cynamonu, mieszamy z masą.
Rozlewamy piankę do pucharków, dekorujemy cynamonem (sproszkowanym oraz w kawałkach) i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, a tuż przed podaniem - na 15 min. do zamrażalnika.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory