Czekoladowe kokosanki
Czekoladowe kokosanki
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Czekolada deserowa - 25 dag, startej na grubej tarceBiałka - 2Sól - szczyptaCukier - 1/2 szklankiOlejek waniliowy - kilka kropliWiórki kokosowe - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Dwie blachy wyłóż pergaminem.
2 / 3
Wsyp do miseczki 18-20 dag czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna. Ostrożnie dodaj do niej stopioną czekoladę, wiórki kokosowe oraz pozostałą (startą) czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
3 / 3
Łyżeczką nakładaj porcje ciasta na obie blachy, zachowując odstępy pomiędzy kokosankami. Piecz ok. 20 minut, aż kokosanki będą chrupiące na wierzchu, a w środku jeszcze wilgotne. Możesz oblać je czekoladą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory