Czerwona kapusta z suszonymi owocami
Czerwona kapusta z suszonymi owocami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - do smażeniaCzosnek - dwaqKapusta czerwona - główka (1/2 kg)Śliwki suszone - garśćMorele suszone - garśćPorto - 100 ml słodkiego, czerwonegoOcet balsamiczny - trzy łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - łyżeczka trzcinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podsmażamy w garnku na oliwie plasterki czosnku i dodajemy poszatkowaną kapustę. Cały czas mieszając, podsmażamy 5 minut. Kiedy kapusta zmięknie, wrzucamy drobno posiekane owoce i pokruszone orzechy. Wlewamy porto ocet i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut. Kapusty nie wolno rozgotować, powinna być jędrna i chrupka. Danie możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory