Czerwone tortellini

Paweł Kałuski/Magazyn Kuchnia 25.09.2020 14:43
(brak ocen)
OCEŃ
Czerwone tortellini
Czerwone tortellini
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Buraki obieramy, gotujemy, siekamy i przecieramy przez sito. Masło topimy. 

2 / 5

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim wgłębienie i wbijamy jajka. Mieszamy lekko widelcem i dodajemy przetarte buraki. Kiedy składniki zaczynają się łączyć, przechodzimy do ręcznego wyrabiania, stopniowo dodając rozpuszczone masło.

3 / 5

 Gdy uzyskamy kulę ciasta o jednolitym kolorze, dzielimy ją na pół, przekładamy do dwóch misek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. W tym czasie robimy farsz. 

4 / 5

W misce delikatnie mieszamy twaróg, bitą śmietanę, pokruszone ciastka, skórkę cytrynową i odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto wałkujemy na grubość 2 mm. Z jednej porcji wykrawamy ostrym nożem kwadraty o boku 6 cm, z drugiej - kwadraty o boku 5 cm. 

5 / 5

Na każdym większym kwadracie kładziemy małą łyżeczką porcję nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy mniejszym kwadratem ciasta, następnie dokładnie zlepiamy. Pierożki gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.