Czerwone tortellini
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 400 gJajka - 4Burak - 50 g ćwikłowychMasło - 40 g
-
Farsz:
Bita śmietana - 100 gTwaróg tłusty - 200 gCiastka - 100 g amaretti lub innych o smaku migdałowymCukier puder - 40 gSkórka z cytryny - z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki obieramy, gotujemy, siekamy i przecieramy przez sito. Masło topimy.
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim wgłębienie i wbijamy jajka. Mieszamy lekko widelcem i dodajemy przetarte buraki. Kiedy składniki zaczynają się łączyć, przechodzimy do ręcznego wyrabiania, stopniowo dodając rozpuszczone masło.
Gdy uzyskamy kulę ciasta o jednolitym kolorze, dzielimy ją na pół, przekładamy do dwóch misek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. W tym czasie robimy farsz.
W misce delikatnie mieszamy twaróg, bitą śmietanę, pokruszone ciastka, skórkę cytrynową i odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto wałkujemy na grubość 2 mm. Z jednej porcji wykrawamy ostrym nożem kwadraty o boku 6 cm, z drugiej - kwadraty o boku 5 cm.
Na każdym większym kwadracie kładziemy małą łyżeczką porcję nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy mniejszym kwadratem ciasta, następnie dokładnie zlepiamy. Pierożki gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Podajemy posypane cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory