Domowa szarlotka z lodami

Magazyn Kuchnia 05.02.2020 17:01
(brak ocen)
OCEŃ
Domowa szarlotka z lodami
Domowa szarlotka z lodami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka, margarynę i szklankę cukru ucieramy, dodajemy mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią blachę, z drugiej lepimy dwie kulki i wkładamy do zamrażarki na 1 godz. Ciasto na blasze lekko podpiekamy, studzimy. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, przesmażamy je na maśle. Łączymy masę jabłkową z tartą bułką, goździkami i rodzynkami. Lekko studzimy, nakładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu równomiernie rozkładamy starte na tarce zmrożone ciasto, lekko podpiekamy. Przykrywamy wierzch sztywną pianą z białek i cukru, na nią ścieramy resztę zimnego ciasta. Pieczemy 30 min w 180°C, do zrumienienia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.