Składniki (5porcji)
-
Jajka - 7Margaryna - 1 kostkaCukier - 2 szklankiMąka pszenna - 4 szklankiMąka ziemniaczana - 3 łyżkiProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiJabłka - 2 kgMasło - 1 łyżkaBułka tarta - 1-2 łyżkiGoździki - kilkaRodzynki - mała garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka, margarynę i szklankę cukru ucieramy, dodajemy mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią blachę, z drugiej lepimy dwie kulki i wkładamy do zamrażarki na 1 godz. Ciasto na blasze lekko podpiekamy, studzimy. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, przesmażamy je na maśle. Łączymy masę jabłkową z tartą bułką, goździkami i rodzynkami. Lekko studzimy, nakładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu równomiernie rozkładamy starte na tarce zmrożone ciasto, lekko podpiekamy. Przykrywamy wierzch sztywną pianą z białek i cukru, na nią ścieramy resztę zimnego ciasta. Pieczemy 30 min w 180°C, do zrumienienia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory