Domowe śledzie
Domowe śledzie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Śledzie solone - 12 filetówCebula czerwona - jedna (pokrojona w krążki)Marchewka - dwie (pokrojone w talarki)Koperek - dwie gałązki (same listki)
-
Zalewa
Woda - 400 mlCukier puder - 250 mlLiść laurowy - dwaPieprz czarny w ziarnach - dwie łyżkiKolendra (ziarna) - jedna łyżkaGorczyca - dwie łyżkiGoździki - 10Ocet winny - 400 mlZiele angielskie - 15
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory