Składniki (15porcji)
-
Mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki + odrobina do podsypania ciastaDrożdże instant - 2 opakowaniaMleko 3.2 proc. - szklanka, letnieJajka - 3Cukier - 1/3 szklankiSól - 1/2 łyżeczkiMasło - 1/2 kostki, roztopione
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miski wsypujemy drożdże, 1 łyżkę cukru i zalewamy 1/4 szkl. letniego mleka. Mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę i pozostałe składniki - wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto wykładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką. Donuty wykrawamy dwoma okrągłymi formami - większą i mniejszą (można w tym celu użyć dwóch szklanek różnej wielkości). Donuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 175oC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Donuts - amerykańskie pączki. Specjalnie dla kuchni gotuje MOD donuts
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory