Dorada w warzywach
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 2 doradyCytryna - 1/2Cebula - 2Czosnek - 2-3 ząbkiOliwa - 4 łyżkiPapryka czerwona - 1Cukinia - 30 dagPomidory - 50 dagSól morska - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuEstragon - do smakuRozmaryn świeży - do smakuWino białe - 1/2 szklankiOliwki czarne - 12Bazylia - 2 łyżki posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wypatrosz dorady, oczyść je z łusek, opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Z obu stron zrób nacięcia co 1 cm (głębokie na 4-5 mm). Ryby skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na kilkanaście minut.
Posiekaj cebule i czosnek, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj paprykę pokrojoną w paseczki oraz cukinię w plasterkach. Podsmaż, dodaj sparzone, obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone pomidory. Duś razem, delikatnie mieszając, po 2-3 minutach przypraw do smaku solą, pieprzem, estragonem i rozmarynem. Wlej wino, zagotuj.
Przygotowane warzywa przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy, na wierzchu ułóż ryby i skrop resztą oliwy. Zapiekaj 40 minut w temp. 200 st. C na środkowym poziomie piekarnika. Po 20 minutach pieczenia odwróć ryby na drugą stronę, a na 10 minut przed końcem posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami. Wyjmij z piekarnika, posyp bazylią. Podawaj z bagietką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory