Składniki (2porcje)
-
Oliwa - 3 łyżkiSalami - kilka plasterkówTymianek świeży - 4 gałązkiPomidory - 1 (czerwony)Pomidory - kilka żółtychGroszek zielony - garśćJajka - 3Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBagietka - 1Ser gouda - starty do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podsmażamy na oliwie salami, następnie wrzucamy posiekany tymianek, pokrojone w kostkę pomidory i groszek. Smażymy kilka minut, mieszając, aż pomidory lekko się rozpadną, a salami będzie chrupiące. Wbijamy kolejno jajka (można też wcześniej roztrzepać je w miseczce). Smażąc, poruszamy patelnią, aby jajka równomiernie się ścięły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pod koniec smażenia wierzch frittaty będzie płynny, wstawiamy patelnię do piekarnika (temperatura 180°C). Zapiekamy do chwili, aż wierzch się zetnie. Posypujemy serem i podajemy z bagietką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory