Frittelle di vento

Tessa Capponi-Borawska, Magazyn Kuchnia 20.01.2020 16:31
(1 ocena)
OCEŃ
Frittelle di vento
Frittelle di vento
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (50porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy masło, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy za jednym zamachem całą mąkę, po czym odsuwamy garnek z ognia i energicznie mieszamy trzepaczką, aż do powstania zwartego ciasta. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski i bijemy tłuczkiem od moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie, około 10 min. Dodajemy kolejno jajka, ciągle mieszając. Jeszcze raz ubijamy ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawiamy na kilka minut. W rondlu podgrzewamy oliwę, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabieramy łyżeczką porcje ciasta, wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy je bardzo ostrożnie, bo są szalenie delikatne. Posypujemy dużą ilością cukru pudru i lekko skrapiamy wodą różaną.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.