Składniki (50porcji)
-
Mleko 3.2 proc. - 250 mlMasło - 25 dagCukier - 15 dagSól - szczyptaMąka pszenna - 85 dagJajka - 3Oliwa - do głębokiego smażeniaCukier puder - do posypaniaWoda różana - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy masło, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy za jednym zamachem całą mąkę, po czym odsuwamy garnek z ognia i energicznie mieszamy trzepaczką, aż do powstania zwartego ciasta. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski i bijemy tłuczkiem od moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie, około 10 min. Dodajemy kolejno jajka, ciągle mieszając. Jeszcze raz ubijamy ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawiamy na kilka minut. W rondlu podgrzewamy oliwę, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabieramy łyżeczką porcje ciasta, wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy je bardzo ostrożnie, bo są szalenie delikatne. Posypujemy dużą ilością cukru pudru i lekko skrapiamy wodą różaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory