Składniki (4porcje)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miażdżymy i drobniutko siekamy łodygi trawy cytrynowej, umyty, ale nieobrany imbir kroimy w plasterki. W 350 ml gorącej wody rozpuszczamy cukier. Dodajemy trawę cytrynową i imbir, przykrywamy, pozostawiamy godzinę na maleńkim ogniu. Przecedzamy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy śliwki na połówki, usuwamy pestki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, stroną przecięcia do góry, lekko posypujemy cukrem (ale nie jest to konieczne). Pieczemy 5-7 minut w 150°C. Zdejmujemy z blachy i studzimy. Sok, który puściły śliwki, możemy przecedzić i zabarwić nim imbirowy syrop. Podłużną formę na terrinę lub keksówkę wyściełamy przezroczystą folią kuchenną. Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według opisu na opakowaniu. Dodajemy ją do syropu. Trochę syropu z żelatyną wlewamy na dno przygotowanej formy, wstawiamy do lodówki, czekamy, aż ta warstwa zastygnie. Potem układamy na niej połówki upieczonych węgierek, polewamy kolejną warstwą syropu. Gdy i ona zastygnie, kładziemy kolejną warstwę śliwek i syropu, i jeszcze jedną (w terrinie powinny być 3 warstwy śliwek i tyleż warstw galaretki). Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby galareta stężała. Kroimy na porcje.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego