Galaretka mleczno migdałowa
Galaretka mleczno-migdałowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny
Składniki (2porcje)
-
Mleko 3.2 proc. - 1/2 lMigdały - kilka gorzkichMigdały blanszowane - 5-8 dag słodkichCukier - 2/3 szklankiŻelatyna - 2 małe torebki (po 10 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały (słodkie i gorzkie) sparz, obierz z łupinek, utłucz. Najlepiej robić to drewnianym tłuczkiem w drewnianej miseczce. Gdy migdały są już rozdrobnione, ucieraj je dalej, dodając po kilka kropli przegotowanej i ostudzonej wody. Do gęstej masy wlej bardzo gorące mleko, nie przerywając mieszania. Namocz i rozpuść żelatynę (przepis na torebce), połącz z mlekiem migdałowym. Wstaw do lodówki, a gdy zacznie gęstnieć, przełóż do pucharków deserowych.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory