Galaretki z glogga
Galaretki z glogga
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Cynamon - jeden kawałekSkórka pomarańczowa - cienko obrana skórka z jednej pomarańczyCytryna - skórka obrana z jednej cytrynyGoździki - czteryWódka - 75 mlRodzynki - 50 gŻelatyna - 12 płatków lub sześć łyżeczek żelatyny w proszkuWino czerwone - jedna butelka (750 ml)Cukier - 150 gMigdały - 80 g obranychKardamon - osiem kapsułekPorto - 200 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miażdżymy kardamon, wkładamy do miseczki razem z cynamonem, goździkami i skórką, zalewamy wódką. Przykrywamy i odstawiamy na 2 dni. Rodzynki zalewamy porto, również odstawiamy na 2 dni. Robimy galaretkę. Żelatynę namaczamy według wskazówek na opakowaniu. Wódkę razem z przyprawami wlewamy do rondelka, dodajemy wino i cukier. Wlewamy również porto, w którym moczyliśmy rodzynki (te zostawiamy do dekoracji). Podgrzewamy wszystko, chwilę przez zagotowaniem zdejmujemy z ognia, cedzimy. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy, po czym wlewamy glögg do foremek na galaretki. Chłodzimy 2-3 godziny, aż się zetną. Lekko prażymy migdały. Zastudzone galaretki wyjmujemy z foremek, dekorujemy migdałami i rodzynkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory