Składniki (6porcji)
-
Brzoskwinie - 3-4Agrest - 100 g czerwonegoAgrest - 100 g zielonegoBrązowy cukier demerara - 3 łyżki ciemnegoSkórka z cytryny - z 1 cytrynySkrobia ziemniaczana - 2-3 łyżkiCynamon - 1/2 łyżeczkiCiasto kruche - 500 g słodkiego lub wytrawnego (polecam wytrawne; można dodać do niego odrobinę cukru)Żółtka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Brzoskwinie kroimy w cieniutkie plastry. Mieszamy z agrestem, cukrem, skórką cytrynową, skrobią i cynamonem.
2 / 4
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
3 / 4
Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim owoce, zostawiając 5-centymetrowy brzeg. Składamy brzegi do środka, tworząc otwartą sakiewkę. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
4 / 4
Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory