Gotowany krem czekoladowy
Gotowany krem czekoladowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mleko 3.2 proc. - 600 ml (może być tłustsze mleko lub śmietana kremówka)Żółtka - 4Cukier puder - 10 dagCzekolada deserowa - 1/2 tabliczki (5 dag)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Utrzyj żółtka z cukrem na gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone mleko, dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki.
2 / 2
W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj, ubijając trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą, a krem zgęstnieje.
Możesz podawać z bitą śmietaną lub konfiturą z wiśni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory