Greckie Melomakarona (ciastka w syropie)

Greckie Melomakarona (ciastka w syropie)
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny
Składniki (20porcji)
-
Ciasto
Masło - szklankaOliwa - szklankaCukier - szklankaSok pomarańczowy - szklankaOrzechy laskowe - szklanka pokrojonych (mogą być inne orzechy)Cynamon - łyżeczka mielonegoGoździki - łyżeczka mielonychSoda oczyszczona - łyżeczkaProszek do pieczenia - łyżeczkaSkórka pomarańczowa - łyżeczka, otartej z pomarańczyKoniak - 4 łyżkiJogurt grecki - 3 łyżeczkiMąka pszenna - 13 dag (lub tyle, żeby ciasto było miękkie)
-
Syrop
Woda - szklankaCukier - szklankaMiód pszczeli - szklankaOrzechy laskowe - do posypania (mogą być inne orzechy)Cynamon - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Utrzyj masło, oliwę i cukier, dodaj cynamon i goździki, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia rozpuszczony w koniaku, jogurt, skórkę z pomarańczy, orzechy i mąkę. Zagnieć, uformuj kuleczki, ułóż na blasze i spłaszcz ręką (możesz też rozwałkować i wyciąć dowolne kształty). Piecz 20 minut w temp. 180°C, ostudź. Zrób syrop: wodę, cukier i miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Ciastka zanurz w syropie, posyp orzechami i cynamonem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory