Składniki (2porcje)
-
Śliwki - 5 węgierek wydrylowanych i pokrojonych na połówkiOliwa - 1-2 łyżkiTymianek suszony - 1/2 łyżkiChili w płatkach - 1/4 łyżki pokruszonych i trochę do posypaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGorgonzola - 110 g pokrojonej na kawałkiJarmuż - kilka liści z sosem winegret, może być inna zieleninaSyrop klonowy - 1-2 łyżeczkiOrzechy włoskie - garść posiekanych i uprażonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Obtaczamy śliwki w oliwie, tymianku i chilli, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy 3-5 minut na patelni grillowej, rozcięciem do dołu. Przewracamy na drugą stronę, we wgłębieniach po pestce umieszczamy po kawałku sera. Przykrywamy pokrywką i grillujemy 1-2 minuty, aż ser zacznie się topić.
2 / 2
Na talerzu rozkładamy liście jarmużu lub innej zieleniny skropione sosem winegret. Kładziemy na nich ciepłe śliwki, skrapiamy syropem klonowym, posypujemy orzechami i odrobiną pokruszonych płatków chilli. Podajemy na ciepło.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory