Grochówka pięknoducha
Grochówka pięknoducha
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Groch - 150 gCebula - 1 dużaCzosnek - 2 ząbkiImbir - 2 cm kawałekMasło klarowane - 2 łyżkiKumin (kmin rzymski) - mała szczypta nasionPor - 1Seler naciowy - 2 łodygiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJogurt naturalny - 4-6 łyżek bałkańskiegoKurkuma w proszku - mała szczyptaPapryka mielona ostra - mała szczyptaKolendra (natka) - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Groch moczymy przez noc, odcedzamy.
2 / 4
Szklimy na maśle grubo posiekaną cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir. Kmin podpiekamy na suchej patelni, aż zapachnie, po czym ucieramy na proszek w moździerzu. Dodajemy do cebuli, mieszamy, podsmażamy kilka minut. Dodajemy namoczony przez noc i odcedzony groch oraz niecałe 2 litry wody, a także drobno pocięty seler naciowy i por. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż groch się rozpadnie.
3 / 4
Miksujemy zupę na krem, dodajemy sól i pieprz. Jogurt bełtamy, aż będzie gładki, dodajemy przyprawy.
4 / 4
Zupę rozlewamy do misek, przybieramy jogurtem i natką kolendry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory