Grochówka pięknoducha

Tadeusz Pióro/Magazyn Kuchnia 04.08.2020 16:45
(brak ocen)
OCEŃ
Grochówka pięknoducha
Grochówka pięknoducha
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Groch moczymy przez noc, odcedzamy.

2 / 4

Szklimy na maśle grubo posiekaną cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir. Kmin podpiekamy na suchej patelni, aż zapachnie, po czym ucieramy na proszek w moździerzu. Dodajemy do cebuli, mieszamy, podsmażamy kilka minut. Dodajemy namoczony przez noc i odcedzony groch oraz niecałe 2 litry wody, a także drobno pocięty seler naciowy i por. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż groch się rozpadnie.

3 / 4

Miksujemy zupę na krem, dodajemy sól i pieprz. Jogurt bełtamy, aż będzie gładki, dodajemy przyprawy.

4 / 4

Zupę rozlewamy do misek, przybieramy jogurtem i natką kolendry.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA