Groszek po francusku
Groszek po francusku
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Sałata - 1 zielonaGroszek zielony - 3 szklanki mrożonego lub świeżo łuskanegoCebula - 6 małychCukier - 2 kostkiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaBouquet garni - pęczek (związane: listek laurowy, kawałek pora i gałązka tymianku)Masło - 60 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Sałatę myjemy i obieramy z wierzchnich liści, zostawiając sam jasnozielony środek.
2 / 3
Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę na wysokość 2 cm. Wrzucamy groszek, środek sałaty, cebulki, cukier, bouquet garni, trochę soli i pieprzu. Garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy masło i - ewentualnie - dogotowujemy na małym ogniu. Jeśli groszek był naprawdę świeży, można nie wlewać wody, tylko na maleńkim ogniu dusić go z masłem i resztą składników.
3 / 3
Przed podaniem wyjmujemy związane przyprawy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory