Gulasz jagnięcy
Gulasz jagnięcy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (6porcji)
-
Jagnięcina - 60 dag łopatkiCzosnek - 3 ząbkiCebula - 1Oliwa - do smażeniaCebula czerwona - 1Marchewka - 2Seler korzeniowy - 1Pietruszka - 2Liść laurowy - 1Ziele angielskie - łyżeczka mielonego (lub 3 ziarna zmiażdżone w moździerzu)Rozmaryn świeży - gałązkaBulion drobiowy - 500 mlWino czerwone - kieliszekPomidory pelati - puszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso. Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstnieje.
2 / 2
Później dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podajemy go ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory