Irlandzki chleb sodowy (Irish soda bread)

Magazyn Kuchnia 19.02.2020 16:52
(brak ocen)
OCEŃ
Irlandzki chleb sodowy (Irish soda bread)
Irlandzki chleb sodowy (Irish soda bread)
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Oba rodzaje mąki, cukier, sodę i sól miksujemy z masłem przez 10 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Wówczas dodajemy maślankę i miksujemy. Masę przekładamy do natłuszczonej formy, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy mąką razową. 

2 / 2

Pieczemy 35 minut w 200 st. C. (przepisy na podstawie www.goodfoodireland.ie; konsultacja Artur Cyronek)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps