Składniki (6porcji)
-
Mąka razowa - 510 g pszennej + łyżka do oprószenia chlebaMąka pszenna - 170 g tortowejCukier - 1.5 łyżeczki trzcinowegoSoda oczyszczona - 2 łyżeczkiMasło - 100 gSól - 1/2 łyżeczkiMaślanka - 2.5 szklankiJajka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Oba rodzaje mąki, cukier, sodę i sól miksujemy z masłem przez 10 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Wówczas dodajemy maślankę i miksujemy. Masę przekładamy do natłuszczonej formy, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy mąką razową.
2 / 2
Pieczemy 35 minut w 200 st. C. (przepisy na podstawie www.goodfoodireland.ie; konsultacja Artur Cyronek)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory