Jabłecznik miodowy
Jabłecznik miodowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Sok jabłkowy - 10 lMiód pszczeli - 1/2 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Sok jabłkowy (świeżo wyciśnięty) dobrze mieszamy z miodem, wlewamy do gąsiora (do 3/4 pojemności), zamykamy szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną, jak przy winie, i odstawiamy na 4 tygodnie do samoczynnej fermentacji w temp. 18-20°C.
2 / 3
Gdy fermentacja ucichnie, zlewamy jabłecznik z osadu i przelewamy do drugiego gąsiora, który zamykamy szczelnie i odstawiamy do chłodu (8-10°C) na 6 miesięcy.
3 / 3
Po tym czasie przecedzamy jabłecznik przez gęste płótno lub flanelę i rozlewamy do butelek. Wino należy wypić raczej szybko - w ciągu 6 miesięcy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory