Jabłecznik miodowy

Magazyn Kuchnia 06.08.2020 14:11
(brak ocen)
OCEŃ
Jabłecznik miodowy
Jabłecznik miodowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Sok jabłkowy (świeżo wyciśnięty) dobrze mieszamy z miodem, wlewamy do gąsiora (do 3/4 pojemności), zamykamy szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną, jak przy winie, i odstawiamy na 4 tygodnie do samoczynnej fermentacji w temp. 18-20°C.

2 / 3

Gdy fermentacja ucichnie, zlewamy jabłecznik z osadu i przelewamy do drugiego gąsiora, który zamykamy szczelnie i odstawiamy do chłodu (8-10°C) na 6 miesięcy.

3 / 3

Po tym czasie przecedzamy jabłecznik przez gęste płótno lub flanelę i rozlewamy do butelek. Wino należy wypić raczej szybko - w ciągu 6 miesięcy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps