Składniki (4porcje)
-
Migdały - 3/4 szklanki obranych pokrojonych i uprażonychBrązowy cukier demerara - 1/4 szklankiMiód pszczeli - 2 łyżkiSkórka z cytryny - 1-2 łyżki startejImbir - 1 łyżeczka startegoŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklankiJabłka - 4 kwaskowateSok jabłkowy - 1 szklankaMasło - według uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszaj migdały z cukrem, miodem, skórką cytrynową i imbirem. Dodaj śmietanę (możesz zastąpić ją mascarpone), odstaw na pół godziny. Co jakiś czas mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Rozgrzej piekarnik do 175°C Wydrąż i wyrzuć gniazda nasienne z jabłek. Każde jabłko płytko natnij dookoła w najszerszym miejscu (inaczej pęknie w trakcie pieczenia). Owoce ułóż w szklanym żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowaną masą orzechowo-śmietankową. Do naczynia wlej sok jabłkowy. Posmaruj masłem arkusz folii aluminiowej, luźno ułóż go na jabłkach stroną z masłem do dołu. Piecz około godziny, a potem zdejmij folię i piecz jeszcze jakieś 20 minut. Podawaj gorące, z kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory