Jabłka z kiełbasą i śledziem

Jabłka z kiełbasą i śledziem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jabłka - 2-3 szare renetyMasło klarowane - 50 gCzosnek - 1 ząbek (oby nie chińskiego!)Kiełbasa - 15 dag lisieckiejŚledź - 2 średnie świeże (tzw. zielone) śledzie lub 1 świeży matias (w razie braku - świeża sardynka; płoć; makrela lub inna drobna ryba)Śledź - 5 dag marynowanegoPieprz czarny mielony - DO smakuMiód pitny - 50 ml półtorakaPapryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Jabłka myjemy i odkrawamy z nich górne części tuż przy szypułce, tak aby powstały 'czapeczki'. Wydrążamy, wybierając jak najwięcej miąższu. Na patelni mocno rozgrzewamy sklarowane masło i wrzucamy posiekany czosnek.
2 / 4
Gdy zacznie się rumienić, dokładamy pokrojoną w drobne paski kiełbasę lisiecką i pozbawione ości tuszki świeżego śledzia. Podsmażamy chwilę.
3 / 4
Przekładamy do miski, dodajemy posiekanego śledzia marynowanego, doprawiamy pieprzem. Nie solimy, wystarczy nam sól zawarta w śledziu i kiełbasie. Mieszamy i nadziewamy farszem jabłka.
4 / 4
Przykrywamy je odkrojonymi wcześniej 'czapeczkami' (lub - lepiej - plastrami kiełbasy lisieckiej) i smarujemy miodem pitnym rozrobionym z ostrą papryką. Zapiekamy w 180°C przez 20 minut.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory