Jabłka z kiełbasą i śledziem

Magazyn Kuchnia/Zbigniew Kmieć 10.03.2021 15:58
(brak ocen)
OCEŃ
Jabłka z kiełbasą i śledziem
Jabłka z kiełbasą i śledziem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Jabłka myjemy i odkrawamy z nich górne części tuż przy szypułce, tak aby powstały 'czapeczki'. Wydrążamy, wybierając jak najwięcej miąższu. Na patelni mocno rozgrzewamy sklarowane masło i wrzucamy posiekany czosnek.

2 / 4

Gdy zacznie się rumienić, dokładamy pokrojoną w drobne paski kiełbasę lisiecką i pozbawione ości tuszki świeżego śledzia. Podsmażamy chwilę. 

3 / 4

Przekładamy do miski, dodajemy posiekanego śledzia marynowanego, doprawiamy pieprzem. Nie solimy, wystarczy nam sól zawarta w śledziu i kiełbasie. Mieszamy i nadziewamy farszem jabłka.

4 / 4

Przykrywamy je odkrojonymi wcześniej 'czapeczkami' (lub - lepiej - plastrami kiełbasy lisieckiej) i smarujemy miodem pitnym rozrobionym z ostrą papryką. Zapiekamy w 180°C przez 20 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps