Jagnięcina duszona w oliwie z ziołami podana z okrą

Rafał Latoszek/Magazyn Kuchnia 09.03.2020 16:46
(brak ocen)
OCEŃ
Jagnięcina duszona w oliwie z ziołami podana z okrą
Jagnięcina duszona w oliwie z ziołami podana z okrą
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przygotowujemy jagnięcinę. Kroimy mięso w grubą kostkę (5x5 cm), wrzucamy do garnka, dodajemy oliwę, wino, czosnek, całą cebulę, oliwki. Wciskamy sok z cytryny i wrzucamy wyciśniętą połówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miętę, oregano i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny. Ewentualnie w połowie gotowania możemy wrzucić do garnka kilka obranych ziemniaków - uduszą się w sosie oliwno-mięsnym, przez co zyskają ciekawszy smak niż po prostu ugotowane lub upieczone.

 

2 / 3

Przyrządzamy okrę. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy okrę (w całości), smażymy jakieś 5 minut, wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Na talerzu układamy mięso i okrę, posypujemy pokruszoną fetą.

3 / 3

Rafał Latoszek szef kuchni w greckiej restauracji Taverna Patris w Warszawie. W zawodzie pracuje już od kilkunastu lat, w Tavernie Patris szefuje od roku. Wcześniej gotował w stołecznych restauracjach El Popo i Santorini. Lubi łączyć oryginalne składniki. Pomysły na potrawy przychodzą mu najczęściej do głowy, gdy spaceruje po bazarze, intuicyjnie dobiera smaki. Kuchnia grecka urzekła go tym, że ciekawe danie można stworzyć z niewielu dobrej jakości produktów. Uwielbia mięso i owoce morza. Gotowanie nigdy go nie męczy. Rządzi również w swojej domowej kuchni. Stara się wówczas przygotowywać dania, których rodzina jeszcze nie zna.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps