Kapusta kiszona klasyczna
Kapusta kiszona
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Kapusta biała - 2 kgMarchewka - 25 dagCebula - 15 dagKminek - 1/2 łyżkiSól - 2-2,5 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści (kilka dużych, ładnych liści pozostaw do wyłożenia garnka), opłucz i cienko poszatkuj.
2 / 3
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce do jarzyn (tej z większymi otworami). Kapustę wymieszaj z marchwią, cebulą, solą i kminkiem, włóż do glinianego garnka lub wyparzonego słoja wyłożonego całymi liśćmi kapusty.
3 / 3
Dobrze ugnieć, przykryj talerzykiem, obciąż czystym kamieniem albo dużym słojem z wodą. Po 3-5 dniach przełóż kapustę do mniejszych słoików, pasteryzuj 20 minut w temp. 80 st. C. Uwaga: najlepiej wkładać do garnka po kilka garści kapusty i ubijać mocno każdą warstwę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory