Kapusta kiszona klasyczna

Magazyn Kuchnia 05.10.2020 15:59
(brak ocen)
OCEŃ
Kapusta kiszona klasyczna
Kapusta kiszona
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści (kilka dużych, ładnych liści pozostaw do wyłożenia garnka), opłucz i cienko  poszatkuj. 

2 / 3

Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce do jarzyn (tej z większymi otworami). Kapustę wymieszaj z marchwią, cebulą, solą i kminkiem, włóż do glinianego garnka lub wyparzonego słoja wyłożonego całymi liśćmi kapusty.

3 / 3

 Dobrze ugnieć, przykryj talerzykiem, obciąż czystym kamieniem albo dużym słojem z wodą. Po 3-5 dniach przełóż kapustę do mniejszych słoików, pasteryzuj 20 minut w temp. 80 st. C. Uwaga: najlepiej wkładać do garnka po kilka garści kapusty i ubijać mocno każdą warstwę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.