Składniki (6porcji)
-
Herbatniki - 1.25 szklanki pokruszonych, półsłodkichCukier - 2 łyżkiMasło - 5 łyżek stopionego
-
Masa:
Mleko skondensowane słodzone - 1 puszka (450 ml)Żółtka - 4Sok z limonki - pół szklanki, może być sok z cytryn
-
Oraz:
Śmietana kremówka 36 proc. - 3/4 szklanki, schłodzonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika.
2 / 4
Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj.
3 / 4
Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki.
4 / 4
Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory