Kimchi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kapusta pekińska - jedna główkaSól - cztery łyżki do kiszeniaWoda - szklanka chłodnej, przegotowanej wodyChili w proszku - dwie łyżkiCzosnek - cztery ząbkiImbir - 1.5 łyżki zmielonegoSól - łyżeczkaCukier - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy, a następnie kroimy na kwadraty ok. 3 x 3 cm. Wkładamy do miski, wsypujemy cztery łyżki soli i ugniatamy. Zalewamy kapustę wodą. Miskę przykrywamy talerzem, obciążamy (np. kubkiem z wodą) i odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie do mniejszej miseczki wsypujemy chilli, posiekany czosnek, imbir, łyżeczkę soli i cukru, następnie wlewamy przegotowaną wodę i mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Ukiszoną kapustę pekińską płuczemy i osączamy, a następnie zalewamy marynatą z chilli. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika lub do słoika i dolewamy jeszcze odrobinę wody, tak żeby płyn prawie przykrywał kapustę. Szczelnie zamknięty pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Po ok. 2-3 dniach kimchi jest gotowe do jedzenia (później można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). *Kimchi to pikantna koreańska przystawka, stanowiąca również składnik wielu potraw tamtejszej kuchni. Można je podawać np. jako dodatek do gotowanego mięsa i ryżu. Do naszej zupy potrzebujemy kimchi z kapusty pekińskiej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory