Kimchi

Joanna Pienio/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:08
(brak ocen)
OCEŃ
Kimchi
Kimchi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy, a następnie kroimy na kwadraty ok. 3 x 3 cm. Wkładamy do miski, wsypujemy cztery łyżki soli i ugniatamy. Zalewamy kapustę wodą. Miskę przykrywamy talerzem, obciążamy (np. kubkiem z wodą) i odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie do mniejszej miseczki wsypujemy chilli, posiekany czosnek, imbir, łyżeczkę soli i cukru, następnie wlewamy przegotowaną wodę i mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Ukiszoną kapustę pekińską płuczemy i osączamy, a następnie zalewamy marynatą z chilli. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika lub do słoika i dolewamy jeszcze odrobinę wody, tak żeby płyn prawie przykrywał kapustę. Szczelnie zamknięty pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Po ok. 2-3 dniach kimchi jest gotowe do jedzenia (później można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). *Kimchi to pikantna koreańska przystawka, stanowiąca również składnik wielu potraw tamtejszej kuchni. Można je podawać np. jako dodatek do gotowanego mięsa i ryżu. Do naszej zupy potrzebujemy kimchi z kapusty pekińskiej.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.