Kiszone jabłka korzenne

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Jabłka - 4 kg, nieduże, winneCynamon - kawałekGoździki - kilkaZiele angielskie - kilkanaście ziaren (można dodać lub zamienić na pieprz)Liść laurowy - 4-5 listków (można więcej(, ew. jagody jałowcaAnyż - gwiazdka, opcjonalnie
-
Solanka
Woda - 2 litry, wrzątekSól - 2-3 łyżki, niejodowana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka myjemy, dokładnie osuszamy, układamy w słojach o szerokich otworach, przekładając przyprawami. Zalewamy solanką (jeśli zabraknie solanki, dorabiamy ją, pamiętając o proporcjach - nieco więcej niż łyżka soli na litr wrzątku). Przykrywamy (nie zakręcamy) i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Jabłka kisimy trochę dłużej niż ogórki małosolne - można je jeść już po tygodniu, ale najlepsze są po 10-14 dniach. * Uwaga:Jabłka (1,5 kg; o winnym smaku) możemy też ukisić w kapuście. Szatkujemy 2 kg kapusty, ścieramy 2 marchewki na grubej tarce, mieszamy z 2 łyżkami soli i łyżką cukru. Gnieciemy, aż kapusta puści sok, odciskamy go do miseczki. W glinianym garnku układamy warstwy kapusty z marchewką, wciskając między nie całe nieobrane jabłka i wypełniając puste przestrzenie kapustą. Na wierzchu powinna być kapusta. Wszystko dociskamy, zalewamy sokiem, który puściła kapusta, przykrywamy kapuścianymi liśćmi. Nakładamy na to talerzyk i obciążamy go kamieniem. Trzymamy 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Jabłka podajemy do mięs i serów, a z kapusty robimy np. bigos lub surówkę.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego