Składniki (6porcji)
-
Podudzie z kurczaka - 500 g (bez kości i ścięgien)Nać selera - 2 gałązkiCebula biała - 2Marchewka - 3Czosnek - 2 ząbkiTymianek świeży - 2 łyżki posiekanego wraz z innymi ziołami: natką pietruszki, oregano, kolendrą i lubczykiemPieprz czarny w ziarnach - 2 ziarenkaLiść laurowy - 2Sól morska - 150 gOliwa - 1 łyżkaWino białe - 150 ml wytrawnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso czyścimy, kroimy i miksujemy. Wkładamy do garnka. Natkę selera siekamy. Cebule, marchewki i czosnek obieramy, ścieramy na tarce. Mieszamy z natką selera i posiekanymi ziołami. Dodajemy do mięsa. Ziarna pieprzu i liście laurowe ucieramy w moździerzu. Wsypujemy razem z solą morską do garnka, wlewamy oliwę i białe wino. Gotujemy na małym ogniu 30 minut bez przykrycia, często mieszając (możemy podlać wodą). Lekko studzimy. Jeśli trzeba, miksujemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory