Korzenne śledzie z pastą piernikową
Korzenne śledzie z pastą piernikową
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Śledzie a la matias - 500 g filetówOliwa - 500 mlCynamon - laska około 5 cmTrawa cytrynowa - łodygaChili - 3 suszone papryczkiGoździki - 4Kardamon - 4 ziarenkaMiód pszczeli - 2 łyżkiOcet winny - 2 łyżkiImbir - szczypta mielonegoPiernik - 250 g ususzonego i startegoOrzechy włoskie - 250 g posiekanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledzie kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do słoika. Oliwę wlewamy do rondla, dodajemy cynamon, zmiażdżoną trawę cytrynową, przekrojone wzdłuż papryczki chili, goździki i kardamon. Doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu podgrzewamy 20 minut (utrzymując temperaturę poniżej punktu wrzenia). Studzimy zalewę do 50 st. Zalewamy śledzie tak, by były przykryte. Potrząsamy słoikiem, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Pasta piernikowa: miód ucieramy z octem winnym i imbirem. Dodajemy starty piernik i orzechy, mieszamy. Pastą smarujemy śledzie 3 godziny przed podaniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory