Korzenne śledzie z pastą piernikową

Magazyn Kuchnia 07.02.2020 15:49
(brak ocen)
OCEŃ
Korzenne śledzie z pastą piernikową
Korzenne śledzie z pastą piernikową
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śledzie kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do słoika. Oliwę wlewamy do rondla, dodajemy cynamon, zmiażdżoną trawę cytrynową, przekrojone wzdłuż papryczki chili, goździki i kardamon. Doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu podgrzewamy 20 minut (utrzymując temperaturę poniżej punktu wrzenia). Studzimy zalewę do 50 st. Zalewamy śledzie tak, by były przykryte. Potrząsamy słoikiem, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Pasta piernikowa: miód ucieramy z octem winnym i imbirem. Dodajemy starty piernik i orzechy, mieszamy. Pastą smarujemy śledzie 3 godziny przed podaniem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA