Składniki (4porcje)
-
Papryka czerwona - 6Bulion warzywny - 350-500 mlMasło orzechowe - 1 łyżkaImbir - kawałek (3 cm)Chili - 1 papryczka (mniej więcej 2 cm)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok z limonki - 1-2 łyżeczkiPapryka czerwona - puder ze skórkiKolendra (natka) - garść liści
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Papryki przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i gąbczaste błony. Układamy papryki skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 30-40 minut - do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać.
2 / 3
Zdejmujemy z blachy, wkładamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Pojedynczo wyjmujemy papryki z pudełka i obieramy (skórki odkładamy na bok - zrobimy z nich puder - wyrzucamy tylko te zwęglone).
3 / 3
Wkładamy je do małego garnka, dodajemy bulion, masło orzechowe, imbir i chilli. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i limonką. Krem podajemy gorący, z pudrem ze skórek papryki i liśćmi kolendry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory