Składniki (4porcje)
-
Kalarepa - 4Ziemniaki - 2 średniej wielkościCebula - 1 małaMleko 2.0 proc. - 1 litrMasło - 1 łyżkaPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Odetnij górną część kalarepki mniej więcej w 1/3 wysokości, pozostałą część wydrąż. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj.
Kalarepkę, ziemniaki i cebulę podsmaż na gorącym maśle, uważaj aby mało się nie przypaliło, a warzywa nie zrumieniły. Dzięki temu zupa będzie miała ładny, biały kolor. Gdy warzywa się zeszklą, zalej je wodą tak aby je zakryła i gotuj aż wszystkie zmiękną.
W osobnym garnku wstaw wodę i zblanszuj w niej kalarepę, około 30 sekund wystarczy. Gdy warzywa już zmiękną zmiksuj je dokładnie, dodaj mleko do konsystencji i zagotuj. Przecedź zupę przez gęste sito i dopraw do smaku.
Przed podaniem zupy zanurz kalarepkę na chwilę w gorącej wodzie, następnie dokładnie odsącz. Do tak przygotowanej kalarepki wlej zupę. Jeśli lubisz, możesz zupę skropić oliwą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory