Krem z kalarepy

Paweł Kibart/Magazyn Kuchnia 10.07.2020 13:56
(3 oceny)
OCEŃ
Krem z kalarepy
Krem z kalarepy
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Odetnij górną część kalarepki mniej więcej w 1/3 wysokości, pozostałą część wydrąż. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj.

2 / 4

Kalarepkę, ziemniaki i cebulę podsmaż na gorącym maśle, uważaj aby mało się nie przypaliło, a warzywa nie zrumieniły. Dzięki temu zupa będzie miała ładny, biały kolor. Gdy warzywa się zeszklą, zalej je wodą tak aby je zakryła i gotuj aż wszystkie zmiękną.

3 / 4

W osobnym garnku wstaw wodę i zblanszuj w niej kalarepę, około 30 sekund wystarczy. Gdy warzywa już zmiękną zmiksuj je dokładnie, dodaj mleko do konsystencji i zagotuj. Przecedź zupę przez gęste sito i dopraw do smaku.

4 / 4

Przed podaniem zupy zanurz kalarepkę na chwilę w gorącej wodzie, następnie dokładnie odsącz. Do tak przygotowanej kalarepki wlej zupę. Jeśli lubisz, możesz zupę skropić oliwą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.