Krewetki na ostro

Magazyn Kuchnia 17.02.2020 17:00
(brak ocen)
OCEŃ
Krewetki na ostro
Krewetki na ostro
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Krewetki wrzucamy do miski, polewamy sokiem z limonki i połową oliwy. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę.

2 / 6

Rozgrzewamy małą patelnię, wsypujemy kminek, kolendrę i kumin, smażymy 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Rozgniatamy w moździerzu na proszek, dodając chilli.

3 / 6

Przesypujemy do miseczki, dodajemy resztę oliwy, słodką paprykę i czosnek oraz tyle wody, aby po wymieszaniu uzyskać pastę. Solimy do smaku.

4 / 6

Krewetki wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko solimy.

5 / 6

Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Wsuwamy blachę z krewetkami na najwyższą półkę piekarnika, pieczemy około 4 minut, odwracając po 2 minutach - chodzi o to, aby krewetki przestały być przezroczyste - nie pieczemy ich za długo, bo zrobią się gumowate.

6 / 6

Jeszcze gorące szybko przekładamy do ostrej pasty przyprawowej, mieszamy, takaby całe się nią pokryły. Wyjmujemy i podajemy z cząstkami limonki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps