Składniki (4porcje)
-
Krewetki - 1/2 kg, oczyszczonych, bez pancerzyków, z ogonkamiSok z limonki - 1-2 łyżkiOliwa - 1/4 szklankiKminek - 1/2 łyżkiKolendra mielona - 1/2 łyżkiKumin (kmin rzymski) - 1/2 łyżkiChili w proszku - 1/2 łyżkiPapryka mielona słodka - 1-2 łyżkiSól - do smakiLimonka - cząstki do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krewetki wrzucamy do miski, polewamy sokiem z limonki i połową oliwy. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę.
Rozgrzewamy małą patelnię, wsypujemy kminek, kolendrę i kumin, smażymy 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Rozgniatamy w moździerzu na proszek, dodając chilli.
Przesypujemy do miseczki, dodajemy resztę oliwy, słodką paprykę i czosnek oraz tyle wody, aby po wymieszaniu uzyskać pastę. Solimy do smaku.
Krewetki wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko solimy.
Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Wsuwamy blachę z krewetkami na najwyższą półkę piekarnika, pieczemy około 4 minut, odwracając po 2 minutach - chodzi o to, aby krewetki przestały być przezroczyste - nie pieczemy ich za długo, bo zrobią się gumowate.
Jeszcze gorące szybko przekładamy do ostrej pasty przyprawowej, mieszamy, takaby całe się nią pokryły. Wyjmujemy i podajemy z cząstkami limonki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory