Składniki (4porcje)
-
Królik - comber i udkaOcet balsamiczny - 1/4 szklanki (ocet, 6 proc.)Jałowiec - kilka jagódZiele angielskie - kilka ziarenPieprz czarny w ziarnach - kilka ziarenCzosnek - 1 ząbekCebula - 2Słonina - 8 dagMasło - 1 łyżkaNatka pietruszki - do smakuSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka wlej szklankę wody i ocet, dodaj jałowiec, pieprz i ziele angielskie, zagotuj. Comber i udka umyj, ułóż w garnku, obłóż posiekaną cebulą i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce. Co jakiś czas odwracaj mięso w marynacie.
Następnie wyjmij mięso z zalewy, naszpikuj pokrojoną w słupki słoniną, natrzyj solą. Ułóż w brytfannie, posyp wiórkami masła i piecz do zrumienienia w temp. 180-200°C. Następnie podlej mięso zalewą, dodaj też wyjętą z zalewy cebulę. Piecz razem, aż mięso będzie całkiem miękkie.
Pokrój na porcje, przełóż na ogrzany półmisek. Zabezpiecz przed wystygnięciem. Do sosu wlej kilka łyżek gorącej wody, zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj i przelej do sosjerki. Królika podawaj z sosem. Dobrym dodatkiem są buraczki i ziemniaki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory