Królik pomarańczowo-tymiankowy

Magazyn Kuchnia/Tadeusz Pióro 10.03.2021 15:50
(brak ocen)
OCEŃ
Królik pomarańczowo-tymiankowy
Królik pomarańczowo-tymiankowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Polędwiczki nacieramy połową tymianku i oliwą, wstawiamy na noc do lodówki.

2 / 5

Posypujemy skórką z pomarańczy, owijamy w pancettę i podsmażamy w głębokiej żaroodpornej patelni na oliwie, na średnim ogniu, aż boczek lekko się zrumieni. Dodajemy posiekane warzywa, podsmażamy minutę. Dodajemy posiekane łodyżki natki pietruszki, liść laurowy, resztę tymianku i połowę wina. 

3 / 5

Wkładamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C i pieczemy 7 minut. Dodajemy resztę wina i pieczemy jeszcze 7 minut. 

4 / 5

Wyjmujemy polędwiczki z patelni i trzymamy w cieple. Patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy bulion drobiowy, a kiedy płyn zawrze - przecedzamy go do rondelka przez sitko, wyciskając soki z warzyw łyżką. Odparowujemy do połowy objętości, zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę, mieszając energicznie. 

5 / 5

Po minucie dodajemy musztardę, mieszając ustawicznie. Gdy sos będzie gładki, przelewamy go do sosjerki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps