Królik pomarańczowo-tymiankowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Królik - 4 polędwiczkiTymianek świeży - 1 łżeczkaSkórka pomarańczowa - Otarta z 1 owocuOliwa - Wg potrzebBoczek wędzony - Lepiej pancetta - 8 cieniutkich plastrówCebula - 1Marchewka - 1Seler naciowy - 1 łodygaLiść laurowy - 1Natka pietruszki - 8 gałązekWino białe - 250 ml wytrawnegoŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlMusztarda dijon - 2 łyżkiBulion drobiowy - Kilka łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Polędwiczki nacieramy połową tymianku i oliwą, wstawiamy na noc do lodówki.
Posypujemy skórką z pomarańczy, owijamy w pancettę i podsmażamy w głębokiej żaroodpornej patelni na oliwie, na średnim ogniu, aż boczek lekko się zrumieni. Dodajemy posiekane warzywa, podsmażamy minutę. Dodajemy posiekane łodyżki natki pietruszki, liść laurowy, resztę tymianku i połowę wina.
Wkładamy patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C i pieczemy 7 minut. Dodajemy resztę wina i pieczemy jeszcze 7 minut.
Wyjmujemy polędwiczki z patelni i trzymamy w cieple. Patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy bulion drobiowy, a kiedy płyn zawrze - przecedzamy go do rondelka przez sitko, wyciskając soki z warzyw łyżką. Odparowujemy do połowy objętości, zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę, mieszając energicznie.
Po minucie dodajemy musztardę, mieszając ustawicznie. Gdy sos będzie gładki, przelewamy go do sosjerki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory