Królik w grzanym winie

Królik w grzanym winie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Królik - jedna tuszka
-
Marynata
Wino czerwone - pół butelkiTymianek świeży - gałązkaRozmaryn świeży - gałązkaCzosnek - dwa ząbki zmiażdżone, ale z łupinąPieprz czerwony - 1/4 łyżeczki ziarenGoździki - łyżeczkaPomarańcze - jedna pokrojona w plastry
-
Do pieczenia
Oliwa - łyżkaCebula biała - jedna posiekanaSeler naciowy - dwie łodygi posiekaneMarchewka - dwie pokrojone w kostkęOcet winny - 150 mlBrązowy cukier muscovado - 100 gRodzynki - trzy łyżkiGoździki - szczypta mielonychCynamon - 1/4 łyżeczki mielonegoPrzecier pomidorowy - jedna lub dwie łyżkiNatka pietruszki - łyżka posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy składniki marynaty, zanurzamy w niej królika, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i dzielimy na porcje. Marynatę cedzimy i zostawiamy. W żaroodpornym naczyniu (najlepiej w żeliwnym garnku) rozgrzewamy oliwę, przez minutę podsmażamy cebulę, selera i marchewki. Wkładamy kawałki królika i obsmażamy. Wlewamy marynatę i dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy i pieczemy w 200 st. C przez godzinę. Odkrywamy, dodajemy przecier pomidorowy i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Posypujemy natką i podajemy na obiad - dobrym dodatkiem będą np. ziemniaki oraz zielona sałata w lekkim sosie winegret.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory