Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 30 dagCukier - 10 dagMasło - 15 dagŻółtka - 1 sztukaTruskawki - 50 dagŚmietana 22 proc. - Kilka łyżekCukier puder - 10 dagBita śmietana - Do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę siekamy nożem z masłem i cukrem. Dodajemy żółtko i tyle śmietany, by ciasto się dobrze zagniotło. Szybko wyrabiamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Wykładamy ciastem tortownicę, podwyższając jego brzegi. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy na rumiano, a po wystudzeniu wykładamy na wierzch truskawki, posypujemy je cukrem pudrem i dekorujemy bita śmietaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory