Krupnik korzenny

Krupnik korzenny
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (10porcji)
-
Miód pszczeli - szklankaCukier - 1/2 szklankiWoda - szklanka, przegotowanejWanilia - 1/2 laskiGałka muszkatołowa - 1/4 całej gałkiGoździki - 3-4Cynamon - kawałek korySkórka pomarańczowa - 2-3 kawałki obranej z umytej i sparzonej pomarańczy lub cytrynySpirytus - 2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotuj wodę, wrzuć cynamon, gałkę, wanilię, goździki i skórkę z cytrusów, gotuj 3-5 minut. Cukier wsyp na patelnię i skarmelizuj, wlej miód i podgrzewaj dalej, energicznie mieszając. Zdejmij z ognia i ostrożnie, aby nie oparzyć się karmelem, wlej spirytus. Wymieszaj z korzennym wywarem, wlej do butelek, zakręć lub zakorkuj. Pięknie pachnie korzeniami, świetnie rozgrzewa. Do picia nadaje się już po trzech dniach, ale z wiekiem zyskuje na smaku.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego