Krupnik korzenny

Krupnik korzenny
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (10porcji)
-
Miód pszczeli - szklankaCukier - 1/2 szklankiWoda - szklanka, przegotowanejWanilia - 1/2 laskiGałka muszkatołowa - 1/4 całej gałkiGoździki - 3-4Cynamon - kawałek korySkórka pomarańczowa - 2-3 kawałki obranej z umytej i sparzonej pomarańczy lub cytrynySpirytus - 2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotuj wodę, wrzuć cynamon, gałkę, wanilię, goździki i skórkę z cytrusów, gotuj 3-5 minut. Cukier wsyp na patelnię i skarmelizuj, wlej miód i podgrzewaj dalej, energicznie mieszając. Zdejmij z ognia i ostrożnie, aby nie oparzyć się karmelem, wlej spirytus. Wymieszaj z korzennym wywarem, wlej do butelek, zakręć lub zakorkuj. Pięknie pachnie korzeniami, świetnie rozgrzewa. Do picia nadaje się już po trzech dniach, ale z wiekiem zyskuje na smaku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory