Kurczak a la gin z tonikiem
Kurczak a la gin z tonikiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Pierś z kurczaka - 6 pokrojonych w kostkę
-
Marynata
Woda - szklankaGin - szklankaCebula - 1 posiekanaCzosnek - 2 roztarte ząbkiBazylia - łyżeczka suszonejPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy kurczaka, marynujemy 20-30 min.
2 / 4
Mięso wyjmujemy, marynatę zostawiamy. Rozgrzewamy grill w piekarniku. Mięso nadziewamy na wykałaczki, pieczemy 4-6 minut z jednej strony, potem odwracamy i pieczemy kolejne 4-6 minut.
3 / 4
Robimy sos: marynatę przecedzamy do rondelka, gotujemy, aż odparuje i zgęstnieje.
4 / 4
Szaszłyczki polewamy sosem i podajemy. Uwaga: wykałaczki na szaszłyki przed pieczeniem najlepiej namoczyć w wodzie, aby się nie spaliły.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory