Kurczak słodko-kwaśny
Kurczak słodko-kwaśny
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 4 ząbkiImbir - kawałek (2 cm)Cebula - 1Olej rzepakowy - 3 łyżkiPierś z kurczaka - 1/2 kg (4 sztuki)Papryka czerwona - 1Papryka zielona - 1Ananas z puszki - 250 g (w kawałkach)
-
Sos:
Sok ananasowy - szklanka (zalewy z puszki)Keczup - 3 łyżkiCukier - 1 łyżkaOcet winny - 4 łyżki z czerwonego winaSok cytrynowy - z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub nudlami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory