Kurczak z orzechem kokosowym
Kurczak z orzechem kokosowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Pierś z kurczaka - 2 przecięte w poprzek na półPapryka zielona - 1 oczyszczona i pokrojona w kostkęPapryka czerwona - 1 oczyszczona i pokrojona w kostkęCebula - 1 pokrojona w ósemki
-
Marynata:
Czosnek - 1 zmiażdżony ząbekWiórki kokosowe - 50 g zgrillowanychMasło - 25 g rozpuszczonegoOliwa - 50 mlLimonka - 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonkiPapryka mielona ostra - szczyptaTabasco - 1 kroplaSok z limonki - 1 łyżkaKonfitura morelowa - 1 łyżkaSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Kurczaka kroimy w równą kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej kurczaka i odstawiamy na 2 godziny.
2 / 3
Wyjmujemy mięso z marynaty. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki kurczaka na przemian z kolorowymi paprykami i cebulą.
3 / 3
Na rozgrzanym grillu pieczemy szaszłyki przez 10-12 min, co jakiś czas obracając i smarując marynatą. Podajemy od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory