Listki wonton z małżami św. Jakuba

Paweł Kałuski/Magazyn Kuchnia 11.03.2020 21:23
(brak ocen)
OCEŃ
Listki wonton z małżami św. Jakuba
Listki wonton z małżami św. Jakuba
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ciasto wonton najpierw rozmrażamy, następnie delikatnie rozkładamy na arkuszu pergaminu, zachowując sporą odległość między poszczególnymi płatkami. Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku przykrywamy je drugim arkuszem pergaminu i delikatnie dociskamy, aby podczas pieczenia zachowało kształt równych prostokątów. Ciasto wonton pieczemy w temp. 180 st. C przez 8-10 min.

2 / 3

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Czosnek i chilli drobno siekamy. Małże rozmrażamy i podsmażamy na oliwie z czosnkiem oraz chilli, podlewamy winem i dusimy przez minutę. Dodajemy pomidory, posiekaną kolendrę i masło, doprawiamy solą i pieprzem.

3 / 3

Na talerzach układamy płatki ciasta wonton, a na nich piramidę z jarzyn i mięczaków. Wierzch możemy ozdobić listkami kolendry.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps