Litewski jasznik z fasolą i jajkami

Litewski jasznik z fasolą i jajkami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 25 gMasło - 100 gŚmietana 18 proc. - 250 mlJajka - 4 na twardoFasola biała sucha - 170 g ugotowanejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBulion warzywny - 500 mlZakwas na barszcz - 500 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler cienko obieramy, kroimy na plasterki. Chrzan czyścimy, kroimy na kawałki. Czosnek obieramy. Warzywa wkładamy do kamionkowego garnka lub dużego, wyparzonego słoja. Dodajemy przyprawy, zalewamy 3 litrami letniej, przegotowanej wody, na wierzchu układamy chleb (składniki zakwasu nie powinna sięgać wyżej niż 2-3 cm do krawędzi naczynia, by pozostało miejsce na powstający podczas fermentacji kożuch). Przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce (np. blisko kaloryfera). Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez gęste sito lub gazę i przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy. Kwas możemy przechowywać kilka miesięcy w chłodnym miejscu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory