Lody czekoladowe

Lody czekoladowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (1porcja)
-
Wanilia - 1/2 laskiCzekolada gorzka - 35 dag grubo pokrojonej o zawartości kakao co najmniej 60 proc.Śmietana kremówka 36 proc. - 3.5 szklankiJajka - 3 dużeSól - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozcinamy wanilię wzdłuż na pół, wyjmujemy ziarenka ze środka, przekładamy je do rondelka. Dodajemy czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ubijamy jajka z solą i powolutku wlewamy gorącą czekoladową śmietanę.
2 / 3
Powstałą masę ponownie przekładamy do rondelka, gotujemy na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia. Cedzimy przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstawiamy do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i studzimy, mieszając od czasu do czasu.
3 / 3
Masę zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy, wstawiamy do zamrażalnika i pozostawiamy na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory