Lody czekoladowe

Magazyn Kuchnia 20.05.2021 22:10
(brak ocen)
OCEŃ
Lody czekoladowe
Lody czekoladowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozcinamy wanilię wzdłuż na pół, wyjmujemy ziarenka ze środka, przekładamy je do rondelka. Dodajemy czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ubijamy jajka z solą i powolutku wlewamy gorącą czekoladową śmietanę. 

2 / 3

Powstałą masę ponownie przekładamy do rondelka, gotujemy na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia. Cedzimy przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstawiamy do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i studzimy, mieszając od czasu do czasu. 

3 / 3

Masę zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy, wstawiamy do zamrażalnika i pozostawiamy na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps