Lody jogurtowe pistacjowe

Magazyn Kuchnia 25.09.2020 16:56
(brak ocen)
OCEŃ
Lody jogurtowe pistacjowe
Lody jogurtowe pistacjowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mielemy pistacje, mieszamy w rondlu z mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 30 minut. Sitko wykładamy gazą, cedzimy przez nie mleko pistacjowe. Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Ponownie mocno podgrzewamy mleko pistacjowe.

2 / 4

W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, powolutku wlewamy do niej gorące mleko, nie przerywając ucierania. Powstały krem przekładamy do rondla i podgrzewamy, stale mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. 

3 / 4

Gdy krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu, przekładamy go do miski i odstawiamy, by wystygł. 

4 / 4

Dodajemy skórkę, sok z pomarańczy, jogurt i goździki. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co 20-30 minut mieszamy lub miksujemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps