Składniki (6porcji)
-
Pistacje - 150 g obranych, niesolonychMleko 3.2 proc. - 600 mlPomarańcze - 1Żółtka - 5Cukier - 120 g drobnegoJogurt grecki - 125 gGoździki - szczypta mielonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Mielemy pistacje, mieszamy w rondlu z mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 30 minut. Sitko wykładamy gazą, cedzimy przez nie mleko pistacjowe. Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Ponownie mocno podgrzewamy mleko pistacjowe.
2 / 4
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, powolutku wlewamy do niej gorące mleko, nie przerywając ucierania. Powstały krem przekładamy do rondla i podgrzewamy, stale mieszając i nie dopuszczając do zagotowania.
3 / 4
Gdy krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu, przekładamy go do miski i odstawiamy, by wystygł.
4 / 4
Dodajemy skórkę, sok z pomarańczy, jogurt i goździki. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co 20-30 minut mieszamy lub miksujemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory