Lody pietruszkowe z pietruszkowymi wiórkami i miodem

Robert Skubisz/Magazyn Kuchnia 03.12.2020 17:02
(brak ocen)
OCEŃ
Lody pietruszkowe z pietruszkowymi wiórkami i miodem
Lody pietruszkowe z pietruszkowymi wiórkami i miodem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Pietruszki myjemy i obieramy, kroimy na małe kawałki, przepuszczamy przez sokowirówkę, aby otrzymać sok. W celu wzmocnienia smaku lodów mieszamy miąższ pietruszki z mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut, a potem cedzimy przez sitko do wcześniej wyciśniętego soku, dokładnie odciskając pietruszkę. Gotujemy razem około 10 minut. Ucieramy żółtka z cukrem, zaparzamy gorącym wywarem mleczno-pietruszkowym.

2 / 4

Powstałą mieszaninę podgrzewamy, stale mieszając, aż osiągnie temperaturę 75°C (sprawdzamy termometrem kuchennym). Wtedy zdejmujemy z ognia, studzimy, wlewamy do miski (należy ją wcześniej schłodzić w zamrażarce) i zamrażamy przez 2-3 godziny, mieszając co 30 minut, aby masa była gładka, bez kryształków lodu (deser można oczywiście przygotować także w maszynie do lodów).

3 / 4

Robimy wiórki: obraną pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy mlekiem, gotujemy 10 minut. Osączamy na sitku, dokładnie odciskamy w papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem, delikatnie mieszamy. Rozsypujemy na wyściełanej pergaminem blasze i pieczemy 25 minut w 160°C. W tym czasie cukier się skarmelizuje, dzięki czemu otrzymamy chrupiące wiórki pietruszkowe. Wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż ostygną.

4 / 4

Porcje lodów skrapiamy miodem bezpośrednio przed podaniem i posypujemy pietruszkowymi wiórkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps