Lody pietruszkowe z pietruszkowymi wiórkami i miodem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Pietruszka - 700 gMleko 3.2 proc. - 500 mlŻółtka - 5Cukier - 2 czubate łyżkiPietruszka - 1Mleko 3.2 proc. - 250 mlCukier puder - 1 łyżkaMiód koniczynowy - do polania lodów (lub lipowy)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pietruszki myjemy i obieramy, kroimy na małe kawałki, przepuszczamy przez sokowirówkę, aby otrzymać sok. W celu wzmocnienia smaku lodów mieszamy miąższ pietruszki z mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut, a potem cedzimy przez sitko do wcześniej wyciśniętego soku, dokładnie odciskając pietruszkę. Gotujemy razem około 10 minut. Ucieramy żółtka z cukrem, zaparzamy gorącym wywarem mleczno-pietruszkowym.
Powstałą mieszaninę podgrzewamy, stale mieszając, aż osiągnie temperaturę 75°C (sprawdzamy termometrem kuchennym). Wtedy zdejmujemy z ognia, studzimy, wlewamy do miski (należy ją wcześniej schłodzić w zamrażarce) i zamrażamy przez 2-3 godziny, mieszając co 30 minut, aby masa była gładka, bez kryształków lodu (deser można oczywiście przygotować także w maszynie do lodów).
Robimy wiórki: obraną pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy mlekiem, gotujemy 10 minut. Osączamy na sitku, dokładnie odciskamy w papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem, delikatnie mieszamy. Rozsypujemy na wyściełanej pergaminem blasze i pieczemy 25 minut w 160°C. W tym czasie cukier się skarmelizuje, dzięki czemu otrzymamy chrupiące wiórki pietruszkowe. Wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
Porcje lodów skrapiamy miodem bezpośrednio przed podaniem i posypujemy pietruszkowymi wiórkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory