Lody waniliowe na maślance

Lody waniliowe na maślance
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (8porcji)
-
Śmietana kremówka 36 proc. - szklankaWanilia - ziarenka z 1 laskiŻółtka - 6Cukier - 1/2 szklankiMaślanka - szklanka zimnej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Zagotowujemy śmietanę kremówkę z wanilią. Ubijamy żółtka z cukrem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewamy gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotujemy! Cedzimy do miski, mieszamy z maślanką, wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2 / 2
Potem zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy folią, wstawiamy do zamrażalnika i zamrażamy, mieszając od czasu do czasu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory