Lody waniliowe na maślance

Magazyn Kuchnia 22.03.2021 20:29
(brak ocen)
OCEŃ
Lody waniliowe na maślance
Lody waniliowe na maślance
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Zagotowujemy śmietanę kremówkę z wanilią. Ubijamy żółtka z cukrem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewamy gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotujemy! Cedzimy do miski, mieszamy z maślanką, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 

2 / 2

Potem zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy folią, wstawiamy do zamrażalnika i zamrażamy, mieszając od czasu do czasu.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps