Lody z różowym pieprzem

Lody z różowym pieprzem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (1porcja)
-
Mleko 3.2 proc. - 2 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 2 szklankiCukier - szklankaPieprz czerwony - 2 łyżki pokruszonych w moździerzu ziarenŻółtka - 7-8
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zagotuj, ciągle mieszając, mleko ze śmietaną, cukrem i pieprzem. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Potem zagotuj ponownie.
2 / 3
Ubij żółtka mikserem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewaj gorące mleko. Potem wlej mieszaninę do rondla i podgrzewaj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (trwa to około 3 minut). Uważaj, aby nie zagotować!
3 / 3
Następnie przecedź masę do miski, przykryj i zamrażaj około 4 godzin, mieszając od czasu do czasu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory