Łosoś duszony w pomidorach

Haps 14.02.2020 16:26
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś duszony w pomidorach
Jaka jest fit wersja powiedzenia "jak pączek w maśle"? "Jak łosoś w pomidorach".
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni porządnie rozgrzej oliwę i połóż na nią filety z łososia, skórą do dołu. Dopraw łososia solą oraz pieprzem i smaż około 3 minut, aż mięso ryby zetnie się do połowy wysokości. Zdejmij na wpół usmażonego łososia z patelni i odłóż go na talerz skórą do góry.

2 / 3

Na tę samą patelnię dodaj czosnek i smaż około minuty, uważając aby go nie przypalić. Następnie dodaj posiekane pomidory i smaż około 5 minut, aż zaczną się rozpadać.

3 / 3

Delikatnie porozgniataj pomidory tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu drewnianą łyżką. Dopraw pomidory octem balsamicznym, tymiankiem, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na powstałym sosie pomidorowym połóż z powrotem łososia (skórą do góry) i duś jeszcze około 5 minut, aż ryba całkowicie się zetnie. Na koniec posyp danie świeżą bazylią i od razu podawaj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.