Łosoś duszony w pomidorach

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Łosoś surowy (filet) - 2 filety ze skórąCzosnek - 3 sztukiPomidory - 600 g (różnych kolorów i rozmiarów)Oliwa - 3 łyżkiOcet balsamiczny - 2 łyżkiTymianek suszony - 1/2 łyżeczkiBazylia - 2 łyżki posiekanych świeżych listkówSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni porządnie rozgrzej oliwę i połóż na nią filety z łososia, skórą do dołu. Dopraw łososia solą oraz pieprzem i smaż około 3 minut, aż mięso ryby zetnie się do połowy wysokości. Zdejmij na wpół usmażonego łososia z patelni i odłóż go na talerz skórą do góry.
Na tę samą patelnię dodaj czosnek i smaż około minuty, uważając aby go nie przypalić. Następnie dodaj posiekane pomidory i smaż około 5 minut, aż zaczną się rozpadać.
Delikatnie porozgniataj pomidory tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu drewnianą łyżką. Dopraw pomidory octem balsamicznym, tymiankiem, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na powstałym sosie pomidorowym połóż z powrotem łososia (skórą do góry) i duś jeszcze około 5 minut, aż ryba całkowicie się zetnie. Na koniec posyp danie świeżą bazylią i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory